wtorek, 20 marca 2012

pasztet baaardzo mięsny,mocno wypieczony, z grzybami i żurawiną

Pin It
 Grzyby własnoręcznie zebrane i ususzone!



składniki: 0,5 kg wieprzowego schabu, 0,5 kg karkówki wieprzowej, 400 gr wątróbki kurzej, 300 gr boczku wędzonego surowego, 100 gr słoniny, 3 jaja , 2 duże cebule, 20 gr suszonych leśnych grzybów, 2 kajzerki

* do części masy pasztetowej można dodać zamiast pokrojonych grzybów żurawinę (całe owoce, suszone, wcześniej namoczone w sherry albo w gorącej wodzie, odciśnięte)
Pasuje doskonale, polecam !!!!
przyprawy: do duszenia mięsa - 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 małe laurowe listki, p/s
                   do pasztetu po zmieleniu - suszony tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz/sól - do smaku
grzyby lekko solimy, moczymy 30 minut i gotujemy. w wodzie pogrzybowaj skutecznie moczymy bułki.
 mięso(schab, boczek, słoninę) dusimy 1,5 h w małej ilości wody z przyprawami. wątróbkę podsmażamy z cebulką i dodajemy do mięsa, dusimy jeszcze 30 minut.usuwamy kawałki słoniny i przyprawy.
ostudzone mięso mielimy raz, na grubo, dodajemy jaja, mocno mokre bułki, pokrojone grzyby i przyprawy.
I gotowe! Teraz tylko do formy, nagrzanego na 180C piekarnika.
Z podanej ilości składników wyszły mi dwa kilogramowe pasztety, które znikają właśnie błyskawicznie :]

2 komentarze :

  1. O! I to jest pasztet. Swego rodzaju nowalijka w zalewie mas pasztetopodobnych pozbawionych mięsa ;)
    Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Z czystym sumieniem mogę polecić, po pierwszym podejściu dostałam zamówienie na 12 kilo ;)

    OdpowiedzUsuń