niedziela, 18 marca 2012

bułeczki ziemniaczano-kukurydziane

Pin It



Bułeczki ziemniaczano-kukurydziane od Liski  - miękkie, długo utrzymują świeżość

Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane

100 g mąki kukurydzianej
300 g mąki pszennej
100 g ugotowanych ziemniaków, utłuczonych
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant) plus 1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli (można tę ilość zwiększyć do 1,5 łyżeczki)
250 ml wody
1 łyżka masła
2 łyżeczki oliwy


Drożdże zasypać cukrem, kiedy się rozpuszczą, dodać 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Odstawic na 10-15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.
Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 60 minut.
Następnie:
 Uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrastania na ok. 35 minut.

Nagrzać piekarnik na 210 st. Wsypać kostki lodu na dno. Piec ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.
bułeczki z pasztetem domowym

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz