Taka prosta, kolorowa, świeża i soczysta - idealnie równoważy smak i strukturę dań z grilla.
Jak w każdej prostej potrawie, w której składników nie poddajemy obróbce termicznej - ich jakość jest bardzo bardzo ważna, a więc pomidory dojrzałe i mięsiste, owoce dojrzałe...dobra oliwa w dressingu :)
sKŁAD:
liście z połowy dużej sałaty rzymskiej/ew. mix lodowa i masłowa/
1 duży pomidor
1/2 pomarańczy
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2-2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
1 świeży ogórek
garść pistacji
vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
aKCJA:
Sałatę szatkujemy na grubo. Pomidora kroimy w kostkę. Pomarańczę dzielimy na cząstki i kroimy w kawałki. Cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Ogórek ścinamy na pasy obieraczką do warzyw. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Tuż przed podaniem dodajemy winegret / ilość według uznania/ i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Sałatka niby banalna ale orzechy w połączeniu z dressingiem dają bardzo fajny smak.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz