wtorek, 29 października 2013

idealny biszkopt bezglutenowy

Pin It

Bezglutenowy do tej pory brzmiało dla mnie jak obelga, ale ten biszkopt smakuje jak prawdziwy, rośnie super i po prostu jest idealny.
Bardzo polecam.


Biszkopt bezglutenowy
/* proporcje na tortownicę o śr. 18cm./

3 jaja
120 gr drobnego cukru
40 gr mąki ryżowej
30 gr mąki kukurydzianej
15 gr mąki ziemniaczanej
 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do180 st.
Jajka ubijamy z cukrem, dodając go stopniowo.
Przez pierwsze 5 minut warto ubijać jajka w naczyniu podgrzewanym jak w kąpieli wodnej / stawiamy garnek z jajkami na garnku, w którym gotuje się mała ilość wody/. 
Następnie  - już bez podgrzewania - ubijamy aż masa stanie się puszysta i zbieleje / jak w dobrym koglu-moglu, kiedy cały cukier się rozpuści/.Łączymy mąkę z jajkami.

Wlewamy do formy wyłożonej papierem na spodzie i posmarowanej masłem po bokach.
Pieczemy w 180 st. ok 30 minut. Po wyłączeniu temperatury, uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut. Studzimy biszkopt na kratce / po zdjęciu obręczy tortownicy/.


Kiedy biszkopt ostygnie - może to być następnego dnia - kroimy go na 3 blaty.

3 komentarze :