środa, 16 października 2013

hummus

Pin It


Jakoś generalnie nie jestem na czasie, hummus był modny wieki temu, ale wtedy nie dałam się porwać.
Aż do spróbowania wersji z pieczoną czerwoną papryką - absolutnie mnie zachwycił!
Podaję wersję podstawową  - błyskawiczną i paprykową. Możecie poeeksperymentować też ze świeżą bazylią.



 


Hummus

1 puszka cieciorki
1/4 szklanki soku z cytryny
2 duże łyżki past sezamowej(tahiny)
1 mały ząbek czosnku, zgnieciony
2 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do podania
1/2-1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonej papryki ostrej
kilka łyżek przegotowanej zimnej wody - do uzyskania odpowiedniej konsystencji


Blenderem z końcówką trzepaczki ubijamy sok z cytryny z pastą sezamową.
Dodajemy oliwę i przyprawy - miksujemy.
Dodajemy cieciorkę - osączoną i przepłukaną i czosnek.
Miksujemy na gładką masę. Dodajemy tyle wody ile potrzeba do idealnej konsystencji.

wersja z paprykowa

Czerwoną paprykę kroimy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 45 minut.
Gorącą paprykę wkładamy do woreczka na mrożonki i zostawiamy do wystygnięcia.
Obieramy ze skóry.
Dodajemy do hummusu  - miksujemy na gładko.

* Warto od razu upiec więcej papryki - do hummusu zużyjemy ok. połówki, resztę proponuję wykorzystać do przygotowania boskiej pasty z tuńczykiem:

http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/159682434/pasta+z+pieczonej+papryki+i+tu%C5%84czyka/p

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz