poniedziałek, 28 października 2013

macarownie

Pin It
Moja autorska hybryda, która powstała przez przypadek. 
Połączenie smaków francuskiego macaron i amerykańskiego brownie.

Macarownie

skorupki macarownie
waniliowy ganache z białej czekolady
lemon curd z tego przepisu 







skorupki macarownie

/składniki na 6 sztuk/
40 gr. zmielonych migdałów (lub orzechów)
65 gr. cukru pudru
40 gr. białek (ok 1,5 białka jaja L)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 gr. cukru
1 łyżka kakao

Piekarnik nastawiamy na 150 st.
Mielone migdały przesiewamy z cukrem pudrem i kakako.
Białka ubijamy na prawie sztywno. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na wysokich obrotach na sztywno.Łączymy białka z migdałami tak aby powstała masa o konsystencji lawy (taki żargon blogów kulinarnych :/) i wyciskamy szprycą kółka o średnicy 3 cm na formę do macarons lub na papier do pieczenia. W tym drugim przypadku warto narysować sobie wcześniej okręgi dla uzyskania równego kształtu ciastek.
Odstawiamy na ok 40 minut do wysuszenia. Sprawdzamy czy już "wyschły" dotykając je lekko suchą reką , jeśli się nie przyklejają  - jest ok. 
Pieczemy w 150 st. ok 25 minut. Pierwsze 10 w górnej, kolejne 15 w dolej części piekarnika. 
Skorupki są gotowe kiedy delikatnie podważone odchodzą od formy. 
Odsatwiamy je do całkowitego wystudzenia. 

waniliowy ganache z białej czekolady:
W rondelku rozpuszczamy 1 tabliczkę białej czekolady z odrobiną śmietanki 30 % i esencji waniliowej. 
Masę studzimy w lodówce co jakiś czas mieszając szpatułką. Po całkowitym ostudzeniu powinna być gęsta ale plastyczna. 

Przekładamy macarownie waniliowym ganache z odrobiną lemon curd w środku. 







3 komentarze :