środa, 23 października 2013

risotto

Pin It

Risotto z suszonymi pomidorami i pikantną krewetką.
(dla 2-3 osób)





150 gr ryżu do risotto (arborio)
0,7 litra   bulionu warzywnego (z 1,5 kostki )
2 łyżki masła
3 szalotki i 2 duże ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów w oliwie
suszony estragon (ok. 1 łyżeczki)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
30-40 gr. startego parmezanu 
pieprz i sól do smaku (więcej pieprzu)

mrożone krewetki tygrysie w dowolnej ilości (np. ok 15 sztuk)
kilka ząbków czosnku
kilka łyżek masła
pokrojona w paski i wydrążona z pestek papryczka chilli 
szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion i odstawiamy na wyłączonym małym palniku.
Na patelni o grubym dnie lub w garnku rozgrzewamy oliwę masło i z 1 łyżką oliwy z pomidorów.
Dodajemy posiekane szalotki i czosnek. Następnie pokrojone pomidory.
Gdy szalotki się zeszklą wrzucamy ryż. Podsmażamy kilka minut.Dodajemy estragon.
Wlewamy wino i odparowujemy.
Włączamy palnik, na którym postawiliśmy bulion.
Chochlą, po jednej, dolewamy bulion do ryżu. Gdy jedna porcja się prawie całkiem wchłonie dodajemy kolejną. 
Gdy ryż zacznie powiększać swoją objętość sprawdzamy co kilka minut czy ziarna są już al dente - zmiękną jeszcze odstawione pod przykryciem!
Risotto al dente odstawiamy z gazu i mieszamy z tartym serem. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.

Na patelnię wrzucamy krewetki, masło, rozgniecione ale nie obranie ząbki czosnku,papryczkę, trochę pieprzu. Zalewamy pół szklanki wody i pod przykryciem "smażymy" kilkanaście minut. Ostatnie kilka minut odkrywamy krewetki, żeby się przyrumieniły.

Pamiętamy o podaniu wina do kolacji!

inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/risotto_cytrynowe/przepis.html

1 komentarz :