poniedziałek, 12 marca 2012

tarta z ziemniaków, interesujący zamiennik

Pin It
Przepis zainspirowany "Tartaletkami z porem i brie" z Palce Lizać, odcinek: TARTY

Gorąco polecam tę tartę jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków do gulaszu, ewentualnie posypaną parmezanem i podaną z sosem pomidorowym. Genialnie sprawdzi się na proszonym obiedzie - jest sycąca i nie dominuje tu  żaden agresywny smak a konsystencja jest doskonała. Polecam użycie ziemniaków o żółtym miąższu i lekko słodkawych. 
Dodając do tej potrawy więcej przypraw, większą ilość sera o wyrazistym smaku lub boczku wędzonego do duszonych porów, możemy uzyskać samodzielne danie - przekąskę. 
 Eksperymentujcie!!!

UWAGA: Przepis jest prosty tylko dokładnie opisany - stąd ilość słów :)
Przeczytaj cały i dopiero zacznij szykować tartę. Warto :)

Skład:
Ciasto: 250 gr mąki pszennej (w tym 100 gr razowej), 1 łyżeczka soli, 60 gr masła, 1 jajko, 1 żółtko

Farsz: 2 duże ziemniaki, 2 łyżki masła, 400 gr pora, 150 gr sera brie, 2 jajka, szklanka śmietany 18%lub 22%, pieprz, sól

Akcja:
Ciasto: posiekać najpierw zimne masło z mąką, dodać jaja, sól i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Farsz: Poddusić pory, pokrojone w plasterki, na maśle. Posolić , popieprzyć. (można dodać szczyptę gałki muszkatałowej)
Ziemniaki pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm) ugotować w osolonej wodzie z łyżką octu (nie rozpadną się).
Jaja zmiksować ze śmietaną, posolić, popieprzyć.
Ser brie pokroić w plastry dowolnej grubości, żeby starczyło na całą formę do tarty. Można oczywiście dowolnie dodawać ser... jak kto lubi :)

Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, następnie odpowiednią częścią ciasta (tak, żeby brzegi też były wyłożone), nałożyć pory, ziemniaki, brie i zalać masą jajkowo-śmietanową. przykryć resztą ciasta. Wierzch podzurkować (jeśli to koniecznie także w trakcię pieczenia można dziurkować ciasto, bo dziurki zrobione wcześniej będą się zaklejać a wnętrze musi oddychać).

Piec w 180 st. ok 40 minut. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz