niedziela, 18 marca 2012

śniadanie wiosenne na bułeczkach słonecznikowych

Pin It
Bułeczki razowe ze słonecznikiem, przepis od Liski -uwielbiam je są idealne dla początkujących i smaczne.Na zdjęciach z twarożkiem, jajkiem i rzeżuchą.

Przepis podaję za Autorką.




Razowe bułki ze słonecznikiem, bardzo łatwe

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki wody
10 g świeżych drożdży 
1,5 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2-3 łyżki pestek słonecznika

Mąkę wymieszać z solą. 
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto.
Dodać 2 łyżki pestek słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przelożyć do miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na ok 35 minut do wyrastania.

Następnie:
 Uformować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w pestkach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.

Wyrośniete bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.

Piec ok. 12-15 minut.   Ostudzić na kuchennej kratce.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz