niedziela, 24 czerwca 2012

mój najlepszy chleb z chrupiącą skórką

Pin It
Postanowiłam trochę podrasować sprawdzony przepis z Pracowni Wypieków i efekt był totalny :) 


Przepis podaję za Liską z moimi zmianami. Przede wszystkim dałam prawie 3 razy więcej zakwasu! 
Chleb pszenno-żytni v. podkręcona
/ keksówka 22x9/

Zaczyn:
180 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
150 g wody
25 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
115 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
200 g wody
1,5 łyżeczki soli+ 2/3 łyżeczki Vegety + 2- 3 łyżki sezamu

Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.14 godzin.

Następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ( będzie klejące ale nie za bardzo, można podsypać troszkę mąką żytnią)

Zostawiamy pod przykryciem na ok.45 minut.

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i otrębami żytnimi.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką żytnią chleobową. Pieczemy 15 minut w 230 st. i w 220 jeszcze ok 40 minut. 

Po upieczeniu OD RAZU wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. 

Smacznego!

2 komentarze :

  1. Domowy chlebek jest najlepszy! Twój wygląda pysznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, pachnie nim w całym domu, nie mogłam się oprzeć zrobieniu mu zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń