niedziela, 17 czerwca 2012

warzywa pieczone z brązowym ryżem smażonym na przyprawie singapurskiej

Pin It
Przyprawę dostałam w prezencie od Łucji, której brat mieszka właśnie w Singapurze. Myślę, że nie będzie problemu ze znalezieniem podobnej przyprawy w sklepach z żywnością orientalną w Polsce.
Ważne, żeby była płynna, oleista, a nie w proszku!

Przepis
/dla 2 osób/

1 mała młoda cukinia
2 średnie pomidory
1 torebka ryżu brązowego 
pół pęczka natki pietruszki
3 duże ząbki czosnku
1 mała cebula
1 jajko
ser twardy dojrzewający  w cienkich plasterkach/ opcjonalnie/
oliwa

Cukinię i pomidory wydrążyć. Wnętrza posiekać. Ryż ugotować al dente /ok 20 minut/.Wydrążoną cukinię podpiec ok 20 minut w 180 st.Dołożyć pomidory i dopiec jeszcze 10 minut. Na małej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, zanim zbrązowieje dodać wnętrza warzyw. Podsmażyć ok 15 minut. Na większej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać odrobinę oliwy i 2 łyżki przyprawy, dodać posiekaną cebulę i pietruszkę, przesmażyć, dorzucić ryż, podsmażać na wolnym ogniu ok 10 minut. Wymieszać oba składniki farszu z 1 jajkiem, dodać sól i pieprz do smaku. Nafaszerować warzywa, na wierz ułożyć plastry sera i zapiekać ok 30 minut w 200 st.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz