wtorek, 5 czerwca 2012

wilgotne i słodkie muffiny z malinami i podwójną czekoladą

Pin It
Są tak wilgotne, słodkie, pachnące i pyszne, że uzależniają..
 

 sKŁAD:
/7-8 sztuk/
suche:
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1  łyżeczka proszku do pieczenia 
1/3 łyżeczki sody
1/4 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
 pół tabliczki posiekanej białej czekolady 
mokre:
 1/2 szklanki mleka
 1/4 szklanki oleju roślinnego
1 małe jajko
1łyżeczka ekstraktu waniliowego 
dODATKOWO:
12 ładnych malin
6 kostek mlecznej czekolady Schogetten Milk Cream Caramel




aKCJA:
Mieszamy w osobnych naczyniach suche i mokre składniki. Łączymy delikatnie.
Wykładamy do papilotek po łyżce masy.
Do każdej wkładamy 1 kostkę czekolady.
Uzupełniamy masą,  ale tylko do ok 3/4 wysokości foremek.
Układamy po 2 maliny na muffince  i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego na 200 st. piekarnika na ok 20 minut.
 Pierwsze 10 minut można podpiekać dół, a drugie 10 rumienić górę, wtedy są delikatnie chrupiące na wierzchu.

1 komentarz :

  1. świetna jest czekoladowa niespodzianka w środku.

    OdpowiedzUsuń