Pin It
Bezowa rolada z migdałami, bitą śmietaną i kwaśnymi owocami*
150 ml białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu ryżowego
200 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 szklanka kwaśnych owoców (malin, porzeczek itp.)
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.
Białka ubijamy na sztywno, w końcowym etapie ubijania dodając cukier.Łączymy z octem, mąką i 2 łyżkami migdałów.
Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut. Suszymy na kratce.
Rolujemy ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem, owocami i resztą mielonych migdałów.
* przepis stąd: http://tartfactory.blogspot.com/2011/12/rolada-bezowo-migdaowa-z-bita-smietana.html
Rolada w sam raz na zbliżające się Święta. Słodka, nietrudna w przygotowaniu i - w przeciwieństwie do tych sklepowych - nieprzesycona konserwantami.
OdpowiedzUsuń:) a do tego lekka i delikatna, Autorka trafiła w 10
UsuńPrzepiękna i na pewno smaczna ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką roladę, jednak boję się do niej podejść bo czuję, że mi nie wyjdzie :( Kupuję taką w cukierence, jest pyszna :) ! Choć domowa na pewno o niebo lepsza :) !
OdpowiedzUsuńwyjdzie wyjdzie :) znalazłam w internecie filmik - powinien zagwarantować sukces.
Usuńhttps://www.youtube.com/watch?v=UXKmJ88YnnY
Najważniejsze to dobrze upieczona lekko "rumiana" beza, która lekko podważona odchodzi od papieru, umiejętne wyjęcie z piekarnika (0:44 na filmie) i rolowanie (1:25 na filmie). I oczywiście po schłodzeniu krojenie ostrym dużym nożem. Powodzenia! :)