poniedziałek, 13 sierpnia 2012

zapiekanka z grillowanym łososiem, duszonym porem i puree rozmarynowym

Pin It





















Zrobiła ostatnio furorę, kolejna moja propozycja na łososia.
Zapiekanka z grillowanym łososiem, duszonym porem i puree rozmarynowym

1/2 op. ciasta francuskiego
łosoś: mięso z dwóch dzwonek grillowanego łososia:
(przyprawione solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny, zgrillowane na patelni)
por: 1spory por (ok 3/4 bez najtwardszych zielonych części), pieprz zielony świeżo zmielony, sól, 2 łyżki ,śmietanki kremówki
puree:3 średnie ugotowane ziemniaki, kawałek masła, 2 łyżki śmietanki kremówki 30%, pieprz czarny świeżo zmielony, sól, suszony rozmaryn 1/ 2 łyżeczki

Łososia grillujemy, studzimy, usuwamy ości i skórę, a mięso "rwiemy" na małe kawałki.

Pora kroimy w talarki, podsmażamy na maśle, solimy, pieprzymy, podlewamy wodą, a po 10 minutach śmietanką i dusimy do miękkości.

Ziemniaki miksujemy blenderem z masłem, śmietanką i przyprawami.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wysypujemy otrębami, wykładamy ciastem francuski - dno i boki. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut, na 200 st.

Na podpieczone ciasto układamy łososia, pora i przykrywamy puree ziemniaczanym.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż wierzch się zrumieni (ok 20-30 minut)

Posypujemy świeżym szczypiorkiem, ozdabiamy pomidorkami cherry.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz