poniedziałek, 23 kwietnia 2012

sernik par excellence

Pin It
Sernik o doskonałej konsystencji. Aksamitny,pyszny, puszysty, ale nie zbyt lekki.
Za receptę na świetną masę serową muszę podziękować Lisce. Korzystałam z tego przepisu:http://whiteplate.blogspot.com/2008/12/sernik-krakowski-z-kratk.html

Klasyczny sernik
/na tortownicę o śr. 18 cm/

Spód:
3 pojedyncze Twixy
14gr x 2 op be-be
25 gr masła roztopionego
garść orzechów arachidowych solonych

Ser:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła

Akcja:
Wszystkie składniki spodu miksujemy w blenderze. 
Wykładamy formę, także brzegi w miarę możliwości. Wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.

Ser:
 Masło utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Masę wykładamy na spód, pieczemy ok 60 min w temp. 180 st. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz