sobota, 21 kwietnia 2012

sernik pomarańczowy

Pin It

Przepis na sernik pomarańczowy
/ do okrągłej formy o śr. 18 cm/

spód:
 Może być każdy Wasz ulubiony kruchy spód, ale polecam wypróbowanie tego, bo naprawdę fajnie się komponuje. Korzenny aromat sprawia, że ten sernik jest idealny na zimowe Święta.

80 gr ciastek be-be (albo innych herbatników maślanych)
30 gr miękkiego masła
1 łyżeczka kajmaku (możecie wrzucić zamiennik, np 2 posiekane krówki)
1 płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru pudru

masa serowa:
450 gr twarogu mielonego (użyłam Dr.Oetkera)
1 łyżka śmietany 20%
1 duża pomarańcza (otarta skórka +sok)
100 gr cukru +3 żółtka
1 łyżka budyniu waniliowego
3 białka (ubite)
kilka kropel aromatu pomarańczowego

 akcja:
Wszystkie składniki spodu miksujemy w blenderze. 
Wykładamy formę, także brzegi w miarę możliwości. Wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, śmietanę budyń, skórkę i sok z pomarańczy, aromat i miksujemy. Dodajemy ubite białka. Mieszamy.
Wykładamy masę na spód i wkładamy do piekarnika.

Zmniejszamy temp. do 170 i pieczemy do skutku, sernik na początku wystrzeli w górę a pod koniec pieczenia opadnie - życie.
Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza - smak jest smakowity, a mi taki popękany wierzch bardzo się spodobał!


1 komentarz :

  1. Sernik w orzeźwiającym, letnim wydaniu...no tak :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń