środa, 22 lutego 2012

tarte au citron

Pin It



Przepis na tartę ściągnęłam z White Plate, ale kruchy spód Małysza nie ma sobie równych, więc użyłam go i tutaj. 

Moje kruche ciasto naj:
150 gr mąki
50 gr cukru pudru
70-80 gr masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18 %

Wszystko rozgniatamy widelcem i ugniatamy kruche ciasto. Na 30' odstawiamy do lodówki. Wykładamy ciasto do formy (wyłożonej papierem do pieczenia).

Spód pieczemy w 190 st. ok 20-25 min do zrumienienia.
 

Krem:
30 g mąki ziemniaczanej
230 g cukru pudru (oryginalnie 260)
1/4 łyżeczki soli
270 ml wody
55 g masła
5 żółtek (oryginalnie 4) 

100 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Beza
5 białek (oryginalnie 4)
1 łyżeczka soku z cytryny
110 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
70 g wody
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem
Mąkę ziemniaczaną, cukier i sól wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty.
Gorący krem położyć na upieczonym spodzie.

Beza
Ubić białka z sokiem z cytryny.
Powoli dodawać cukier, zmiksować.

Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robic kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na krem cytrynowy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec ok. 10-15 minut - do czasu aż piana będzie lekko złocista.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki.


3 komentarze :

  1. Ta tarta jest piękna!
    Ja też uwielbiam cytrynowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieki!a, kremu i bezy wystarczy na 2 klasyczne formy do tarty, ciasta kruchego na 1. Polecam podwoić bo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń