Może te smerfne barwy nie są najszczęśliwsze ale wypróbując nowy przepis staram się trzymac oryginału, następnym razem zrobię wersję bardziej glamour.
Tort cytrynowo - jagodowy z macarons*
/przepis na formę o średnicy 18 cm/
biszkopt z tego przepisu przekrojony na 3 blaty
krem maślany na bezie włoskiej lub szwajcarskiej
( pierwsza jest łatwiejsza jeśli macie termometr cukierniczy)
krem cytrynowy /lemon curd/ z tego przepisu
20 macarons w kolorze żółtym i niebieskim
2 szklanki jagód, świeżych lub rozmrożonych i osączonych
1. Przygotuj lemon curd i krem maślany.
Krem maślany na bezie włoskiej:
340 gr. miękkiego masła
240 gr cukru
5 białek dużych jaj
100 ml wody
2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
Białka ubijamy na luźną pianę. W tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy z cukru i wody, kiedy osiągnie 117 st. C jednym ruchem wlewamy syrop do piany cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy sól i wanilię i ubijamy aż piana będzie gęsta, sztywna i lśniąca, a temperatura naczynia wyrówna się do pokojowej.
Po kawałku dodajemy miękkie masło, stopniowo wmiksowując je w pianę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W pewnym momencie może ściąć się w grudki ale dalsze ubijanie przywróci jej odpowiednią formę.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej:
Jedyna różnica to pominięcie wody w przepisie na bezę włoską i ubicie piany w kąpieli wodnej z drobnym cukrem. Pomijamy etap syropu cukrowego.
2. Przygotuj 20 macarons - 10 żółtych, 10 niebieskich (użyłam barwników w proszku)np. z tego przepisu.
Jako nadzienia do macarons użyj kremu maślanego z kroplą lemon curd w środku.
3. Przygotuj biszkopt i przekrój go na 3 blaty.
4. Przełóż biszkopt: warstwą jagód, kremu maślanego, w kilku miejscach poukładaj na kremie gotowe makaroniki (tak, tak - wewnątrz tortu).
5. Pozostały po przełożeniu krem zabarw na niebiesko (w czasie miksowania krem znów może na chwilę się ściąć ale po ubiciu odzyska jednolitą konsystencję). Pokryj kremem tort i udekoruj makaronikami.
i voila
* pomysł stąd: http://sweetapolita.com/2012/07/lemon-blueberry-macaron-delight-cake/
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz