sobota, 7 grudnia 2013

Ladurée

Pin It

Moja interpretacja przepisu z  Ladurée Savory. 



Napoleonka z kozim twarożkiem i zielonymi warzywami


500 gr ciasta francuskiego dobrej jakości (użyłam ciasta od Bliklego)
250 gr mrożonego groszku 
250 gr mrożonej fasolki
250 gr twarożku koziego
pęczek szczpiorku
pieprz biały lub czarny
szczypta soli

Płat ciasta francuskiego rozmrażamy, lekko wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą warstwą papieru lub folii aluminiowej przykrywamy płat ciasta aby się nie podniosło. Pieczemy w 190 st ok 40 minut - generalnie chodzi o to, żeby ciasto się zrumieniło lekko z obu stron. Po 10-15 minutach należy zdjąć górną warstwę papieru/ folii.

W tym czasie groszek i fasolkę gotujemy na parze z odrobina soli tylko do momentu aż będzie ugotowany, niewiele bardziej niż al dente. Warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać. 

Ostudzone warzywa siekamy grubo i łączymy z twarożkiem, posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i ew. solą do smaku. Część groszku, fasolki i szczypiorki zostawiamy do dekoracji.

Ostudzone płaty ciasta francuskiego kroimy na równe prostokąty - powinno wyjść ok 10 napoleonek. 

Twarożek z warzywami wyciskamy na płaty ciasta workiem cukierniczym albo zwykłym workiem do mrożonek (u mnie ten sposób sprawdza się idealnie). Ozdabiamy zielonym.

Napoleonkę podajemy jako przystawkę/ przekąskę.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz