poniedziałek, 26 sierpnia 2013

fioletu ciąg dalszy - cynamonowe kruche ciasto ze śliwkami/cinnamon plum pie

Pin It Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Jest bardzo prosty, ale wśród moich znajomych zawsze robi furorę.Cały rok czekałam na świeże śliwki i oto są!

Kruche ciasto ze śliwkami

/proporcje na dużą blaszkę 27x37 podaję za Autorką/

500 gr mąki pszennej (używam 1:1 z pszenną graham)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr masła*
1/2 szklanki brązowego cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub 12%)

* jeśli ciasto ma być rzeczywiście kruche użyjcie zimnego masła, jeśli ma być gotowe szybko - użyjcie  masła w temp. pokojowej, które łatwo połącz się z resztą składników - ja tak robię i jest ok.

dodatkowo:

ok 1 kg śliwek  (najlepiej dojrzałych węgierek)
5-6 łyżek mielonych migdałów
6 łyżek brązowego cukru pudru

Śliwki pestkujemy, dzielimy na połówki, mieszamy z migdałami i cukrem.

Ze składników na ciasto zagniatamy.. ciasto. 1/2 lub 1/3  - w zależności od tego jak bardzo lubimy kruszonkę - odkładamy do lodówki lub zamrażalnika, żeby nadawało się do starcia.

 


Pozostałym wykładamy formę do pieczeni/ blachę. Na cieście układam połówki śliwek skórkami do spodu oraz całą migdałowo-słodką masę. Ścieramy na grubej tarce pozostałe ciasto.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok 40 minut. Dodatkowe 10 minut możemy dopiec spód.







2 komentarze :

  1. najlepsze ciasto to ciasto w kolorze fioletu! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pełna zgoda, fioletowe nie może źle smakować ;)

      Usuń