sobota, 5 stycznia 2013

szarlotka na razowej miodowej kruszonce

Pin It

Po długiej przerwie powrót powinien być spektakularny, ale ciężko mi się było przełamać, ciągle coś piekłam, gotowałam, zamarynowałam też długo oczekiwanego gravad-laxa  - wersja Jamiego Olivera - który zrobił furorę, zadowalając nawet wybredny gust takich smakoszy ryb jak mój ojciec i babcia.
Jakoś nie chciało mi się pisać, w pracy odbywało się totalne szaleństwo, a magisterka wisiała - i wisi - nade mną jak totalne zło, peste, szarańcza i szatan generalnie.

Dlatego wracam z szarlotką razową, z Kwestii smaku, która wyszła słodziutka, i zupełnie nie w stylu smutnych ekowypieków jakie kojarzą się z dodatkiem RAZOWY. Przepis wprost z Kwestii smaku, więc jak zwykle leniwie nie przepisuję tylko podaję link - TU.

Jedyna zmiana jaką wprowadziłam i jaką szczerze polecam to NIEPRZESIEWANIE mąki razowej (pszenna) - dzięki temu zamiast jednolitego ciasta uzyskamy kruszonkę. Zamiast rozwałkować spód wyklejamy ciastem a wierzch po prostu wysypujemy na jabłka.

Smacznego i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! dzięki, że jesteście i czytacie :*


3 komentarze :

  1. A moja magisterka już na szczęście zamknięta. :) Zdjęcie wygląda super, więc musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka miodowa kruszonka brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń