niedziela, 22 lipca 2012

drożdżówki z serem, wiśniami i kruszonką

Pin It

UWAGA! Zawsze się udają!


 Drożdżówki z serem, wiśniami i kruszonką
/przepis na ciasto pochodzi z Pracowni Wypieków, podaję z moimi drobnymi modyfikacjami/

ciasto:
280 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
20 g cukru
1jajko
25 g masła
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

 Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mleka / lekko podgrzanego/. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę mieszamy z solą. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło i cukier, kiedy będzie tylko lekko ciepłe, albo nawet ostygnie, dodajemy rozkłócone jajko.
Do mąki dodajemy zaczyn. Mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h15 minut.
Formujemy 8 bułeczek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalamy im rosnąć jeszcze 30 minut.

ser: 
120 gr białego tłustego twarogu
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko

Wszystkie składniki ucieramy/ można widelcem/.

kruszonka:
20 gr cukru
20 gr zimnego masła
25 gr mąki
składniki rozgniatamy widelcem na grudki, następnie przecieramy między rękami

odstawiamy do lodówki.

+ 8 wydrylowanych wiśni
do posmarowania: roztrzepane jajko

Piekarnik nastawiamy na 200 st.
W bułeczkach robimy  wgłębienia, nakładamy po łyżce sera, 1 wiśni, smarujemy jajkiem i posypujemy hojnie kruszonką :)

Pieczemy ok 20 minut.



2 komentarze :

  1. Te drożdżówki są mistrzowskie. Wiem, bo próbowałem i wciąż czuję ich SMAK!!!

    OdpowiedzUsuń