czwartek, 2 lutego 2012

jak zrobić dobrą pizzę w warunkach spartańskich

Pin It

Najważniejsze jest ciasto, na które przepis znajdziecie tu:

http://mmeticonderoga.blogspot.com/2012/01/pasta-per-pizza.html
Tym razem  część ciasta odstawiłam do lodówki gdzie przez noc, ku mojemu zaskoczeniu, jeszcze podwoiło swoją objętość!
Ciasto rozciągamy na blasze rękoma a nie wałkiem ( ewentualnie możecie zaopatrzyć się w specjalnych wałek do pizzy). 
Piekarnik nastawimy na maksymalną temperaturę ( ta w piecach profesjonalnych to 300-400 st.)
Pizza nie może być w piekarniku zbyt długo, dlatego warto użyć jak najcieńszej "podkładki" - mój piekarnik jest słabiutki, dlatego uformowaną pizzę piekłam na samym tylko papierze i kratce.

Dziś pizza na cieście z ziołami prowansalskimi (dodatek ziół do ciasta uważam za całkiem udany pomysł) czymś tam rukolą serami - Taleggio i twarogiem.

 











6 komentarzy :

  1. Nie działa link do strony z przepisem na ciasto
    :(( a jestem taka ciekawa jak zrobić taką ładną pizze:))

    OdpowiedzUsuń
  2. już poprawiłam :) dzięki i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam na taką pizzę wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała pizza!
    Nie omieszkam skorzystać z przepisu.
    Pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj koniecznie znać jak się udała!
      pozdrawiam ciepło w ten siarczysty mróz :)

      Usuń