poniedziałek, 9 stycznia 2012

pasta per la pizza davvero squisita!

Pin It
Są takie dania, które smakują najlepiej tam gdzie ich miejsce, i do tych należy "prawdziwa włoska pizza".
Pizza na grubym spodzie, albo lepiej, na puszystym cieście z  boczkami wypełnionymi ciągnącą goudą, to jakiś karkołomny pomysł ale niestety coraz bardziej popularny.
Ach, była też pizza z czekoladą. brrr

Poniżej przepis wybrany przeze mnie z tysiąca przewertowanych polskich i włoskich stron, przepis na cienkie, wyśmienite ciasto z chrupiącymi brzegami


składniki:
150 ml wody
250 gr mąki
10 gr drożdży
5gr soli
0,5 płaskiej łyzeczki cukru

1,5 łyzki oliwy

W mące robimy dziurkę, wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, oliwę, resztę wody. Wyrabiamy ciasto - ja jestem leniwcem więc robię to przy pomocy miksera ze specjalnymi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach.
Kiedy składniki się połączą (kilka minut) kulkę ciasta w garnku, przykrytym ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce (np pod kaloryfer lub w pobliżu delikatnie odkręconego palnika) na ok 30 minut.

Ciasto rozciągam na blasze - można podsypać mąką lub naoliwić - wedle uznania. Następnie sos pomidorowy, mozzarella i dowolne dodatki.

Pizza trafia do pieca nagrzanego na 250 st na 10 minut i na następne 10-15 w temp 230.



http://it.wikipedia.org/wiki/Pizza





1 komentarz :

  1. jeśli ktoś lubi puszyste ciasto polecam oryginalne proporcje składników Giallozafferano - pizza jest bardzo puszysta i rośnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń