sobota, 7 stycznia 2012

pasztet domowy chudy i pyszny

Pin It
Bez maszynki do mielenia mięsa, prościutki w wykonaniu, chudy i pyszny!

Kanapka z pasztetem na najlepszym codziennym chlebie jaki jadłam - wiejski od Lubaszki




ok 1kg kurzych ud z podudziami(4sztuki)
1/2 kg surowego boczku
1/2 kg wątróbki kurzej
1 duża cebula
duża garść grzybów suszonych
3 jajka

przyprawy do gotowania mięsa: ziele angielskie i pieprz - po 6, 3 listki laurowe, łyżeczka soli

Grzyby moczymy w zimnej wodzie kilka godzin.
W wywarze i wodzie gotujemy mięso i cebulę z przyprawami aż mięso będzie miękkie  (odchodzi od kości) - ok 90 minut , dorzucamy wątróbkę i gotujemy jeszcze 15 minut.
Mięso (kura bez skórek, boczek cały), cebulę i grzyby po ostudzeniu odcedzamy z wywaru (ale nie odciskamy!) i  szatkujemy w mikserze. Dodajemy żółtka, przyprawy i ubite białka. 
Masę wykładamy do keksówek i pieczemy w 180 st. ok 60 minut.

Pasztet jest idealny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz