środa, 24 lipca 2013

na nerwy

Pin It
Ostatnio ludzie doprowadzają mnie do szału. 

A najprzyjemniejszym i najprostszym sposobem na niezabicie ich jest turlanie marcepanowych pralin. 
Kiedy już przygotujecie masę marcepanową - co również jest kojące - reszta jest banalna:
wybieracie sobie wnętrze: owoce, ciasteczka, orzechy ..
topicie najpyszniejszą czekoladę w fondue
i turlacie kule, które potem zanurza się w półpłynnej pachnącej czekoladzie.

Dodatkowo - możecie zdegustować shot schłodzonego amaretto - żeby nie wlewać byle czego do marcepanów!
oraz posmakować gorącej czekolady, dla pewności perfekcyjnego finalnego efektu.

Tym sposobem nie tylko nie kąsacie, ale wręcz możecie drażniącego typa poczęstować boską praliną - w ramach perwersji takiej. 

Jak rolować?

Rozpuszczamy połamaną w kostki czekoladę (może być z odrobiną słodkiej śmietanki) w naczyniu do fondue lub w kąpieli wodnej.

Urywamy kawałki marcepanu i: albo kulamy sam marcepan 
albo rozpłaszczamy kawałek i owijamy nim np. malinę

Zanurzamy w czekoladzie  - dokładnie - i odstawiamy na talerzyk lub papier do pieczenia do zastygnięcia. 
Można schłodzić i należy przechowywać w lodówce.




3 komentarze :

  1. Hmmm,smaczne,marcepan,na nerwy,też mi się przyda kilka trufelek,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooooooooooooooo chyba faktycznie wszelkie nerwy by przeszły po takim cudeńku :)

    OdpowiedzUsuń