Sekretem muffinów jest delikatne wymieszanie mokrych i suchych składników.
Podaję przepis,który znalazłam tu: http://allrecipes.pl/przepis/2266/najlepsze-muffiny-wszechczas-w.aspx
sprawdził się świetnie jako przepis podstawowy dla różnych wersji babeczek.
składniki na 12 sztuk:
suche:2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 3/4 szklanki cukru
mokre:1 jajko , 1 szklanka mleka, 1/4 szklanki oleju
+ dodatki ulubione
Mieszamy w osobnych naczyniach składniki mokre i suche a następnie delikatnie łączymy wszystko, tak, żeby nie była to jednolita masa tylko z grudkami.
Moje propozycje dodatków:
maliny i biała czekolada (+ kropla esencji waniliowej do mokrych składników)
czekolada mleczna i gorzka (+kakao do składników suchych, na oko dla koloru)
pokruszone krówki i banan
(dobrze jest wilgotne owoce włożyć do każdej foremki zalanej już ciastem żeby uniknąć rozmięknięcia papilotek)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz