Najprostsza i jak dotąd moja ulubiona wersją pstrąga.
sKŁAD:
2 całe średniej wielkości świeże pstrągi
5-10 ząbków czosnku
gałązki świeżego koperku
4 plasterki cytryny
kawałek masła do wysmarowania blachy
pieprz i sól
aKCJA:
Blachę wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem.
Pstrągi opłukać, nasolić i odstawić na 30 minut do lodówki. Jeśli Wam się spieszy pomińcie lodówkę.
Posypać pieprzem z każdej strony i w środku.
Do brzucha ryby włożyć po 2 gałązki świeżego kopru i po plasterku cytryny.
Ułożyć na blasze. Wyłożyć ząbki czosnku obok ryb. Piec ok 60 minut w temp ok. 180 st.
Rybę można podać z pieczywem, na którym rozsmarowujemy wyciśnięty z łupinek upieczony czosnek.
Pycha i zdrowo!
moja ulubiona ryba zaraz po łososiu i tuńczyku:) no i halibucie i rybie maślanej :) bardzo ją lubię po prostu:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryby! maślaną mało znam jakieś propozycje przyrządzenia?
Usuń