piątek, 1 czerwca 2012

pstrąg pieczony z czosnkiem

Pin It

Najprostsza i jak dotąd moja ulubiona wersją pstrąga.

sKŁAD:
2 całe średniej wielkości  świeże pstrągi
5-10 ząbków czosnku
gałązki świeżego koperku
4 plasterki cytryny
kawałek masła do wysmarowania blachy
pieprz i sól

aKCJA:

Blachę wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem.
Pstrągi opłukać, nasolić i odstawić na 30 minut do lodówki. Jeśli Wam się spieszy pomińcie lodówkę.
Posypać pieprzem z każdej strony i w środku.
Do brzucha ryby włożyć po 2 gałązki świeżego kopru i po plasterku cytryny.

Ułożyć na blasze. Wyłożyć ząbki czosnku obok ryb. Piec ok 60 minut w temp ok. 180 st.

Rybę można podać z pieczywem, na którym rozsmarowujemy wyciśnięty z łupinek upieczony czosnek.
Pycha i zdrowo!


2 komentarze :

  1. moja ulubiona ryba zaraz po łososiu i tuńczyku:) no i halibucie i rybie maślanej :) bardzo ją lubię po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam ryby! maślaną mało znam jakieś propozycje przyrządzenia?

      Usuń