środa, 6 czerwca 2012

delikatny kurczak w aromatycznym sosie estragonowym według Nigelli

Pin It
Ostatnio food porn goddess mnie zaczarowała. Ma obłędny uśmiech i wielkie oczy Bambi, a przede wszystkim gotuje, je i smakuje. Ja ostatnio gotowałam dla innych a jadłam w biegu byle co. Z okazji urodzin przyrządziłam obiad z przepysznym białym sosem, aromatyczny, tak jak lubię.



sKŁAD:
rYŻ:
100 gr ryżu kolorowego
300 ml wody
sól

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy ryż. Gotujemy 35 minut. Osączamy. Trzymam w nagrzanym garnku pod przykryciem co najmniej 15 minut.

kURCZAK:
2 grube piersi kurczaka / + sól, pieprz/
2 pękate szalotki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
suszony estragon/ ew. zioła prowansalskie/
świeży estragon
mielony biały pieprz
1/2 szklanki śmietany 36 %

dOdatkowo:
200 gr ugotowanej na parze i lekko posolonej zielonej fasolki

 aKCJA:

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą. Odstawiamy.
Piersi nacinamy w kilku miejscach. Solimy i pieprzymy.
Grillujemy na suchej patelni grillowej ok 10  minut z każdej strony.Piersi mają być zrumienione ale nie przypalone!
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę. Smażymy ok 5 minut.
Wsypujemy płaską łyżkę suszonego estragonu  / ziół prowansalskich możemy dodać więcej, ich smak nie jest tak jednoznaczny/. Podsmażamy chwilę.
Wlewamy wino, odparowujemy chwilę, wkładamy do garnka piersi i wrzucamy 4 gałązki świeżego estragonu.

Dusimy wszystko ok 15 minut.

Piersi wyjmujmy z garnka, do sosu dodajemy pół szklanki kremówki

Podgrzewamy sos, aż trochę zgęstnieje. Dodajemy pieprz biały i ew. sól do smaku.

Podajemy z ryżem i fasolką. Z białym lub różowym wytrawnym winem.



* Możemy pokroić piersi w grube paski przed dodaniem do sosu. Możemy je też podsmażyć na maśle dla pełniejszego smaku.

oryginał tu:http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/tarragon-chicken-recipe/index.html

1 komentarz :