Postanowiłam trochę podrasować sprawdzony przepis z Pracowni Wypieków i efekt był totalny :)
Przepis podaję za Liską z moimi zmianami. Przede wszystkim dałam prawie 3 razy więcej zakwasu!
Chleb pszenno-żytni v. podkręcona
/ keksówka 22x9/
/ keksówka 22x9/
Zaczyn:
180 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
115 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
200 g wody
1,5 łyżeczki soli+ 2/3 łyżeczki Vegety + 2- 3 łyżki sezamu
Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.14 godzin.
Następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ( będzie klejące ale nie za bardzo, można podsypać troszkę mąką żytnią)
Zostawiamy pod przykryciem na ok.45 minut.
Zaczyn
Wieczorem, przed pójściem spać:
Składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.14 godzin.
Następnie:
dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ( będzie klejące ale nie za bardzo, można podsypać troszkę mąką żytnią)
Zostawiamy pod przykryciem na ok.45 minut.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i otrębami żytnimi.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką żytnią chleobową. Pieczemy 15 minut w 230 st. i w 220 jeszcze ok 40 minut.
Po upieczeniu OD RAZU wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
Domowy chlebek jest najlepszy! Twój wygląda pysznie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdzięki, pachnie nim w całym domu, nie mogłam się oprzeć zrobieniu mu zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń