Moja wersja pesto verde * nie jest czystej krwi tradycyjną włoską receptą, ale brak specyficznych składników nie powinien nas nigdy ograniczać w kuchni i pozbawiać fantazji. Powtarzając za Marią Elia : "Mistrzowie kuchni od zawsze stosują zamienniki!"
sKŁAD /na 2 porcje/
2 garście listków bazylii
garstka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
1/2 małego ząbka czosnku
100 gr startego twardego żółtego sera dojrzewającego
oliwa z oliwek (dobrej jakości!)
sól do smaku
aKCJA:
ucieramy wszystkie składniki w moździerzu lub miksujemy blenderem
Intensywne, pyszne, aromatyczne pesto gotowe.
* pesto to pochodząca z Ligurii przyprawa w formie aromatycznej pasty. Najbardziej popularne bazyliowe pesto alla genovese tradycyjne składa się z 7 składników zmiażdżonych w moździerzu: listków świeżej bazylii / najlepiej drobnej/ ,oliwy z oliwek ev, tradycyjnej liguryjskiej o delikatniejszym smaku, włoskich orzeszków piniowych, co najmniej 30-miesięcznego sera Parmiggiano Reggiano lub Grana Padano, sera Pecorino Fiore Sardo, czosnku o delikatnym smaku, gruboziarnistej soli morskiej.
Coraz większym powodzeniem cieszy się także sycylijskie pesto alla trapanese, wersja z dodatkiem suszonych pomidorów i migdałów.
Też dzisiaj robiłam pesto, ale zamiast migdałów dałam orzechy włoskie.
OdpowiedzUsuńciekawe, ja nie przepadam za włoskimi, chyba,że są świeże, takie białe i miękkie, a wtedy jem bez skórki :)
Usuńjak wyszło?