sKŁAD:
1 spory bakłażan
suszona bazylia
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól
puree:
4 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek masła
sok z 1/2 pomarańczy
1 kostka rosołowa warzywna
szczypta soli i pieprzu do smaku, szczypta kurkumy, szczypta cukru
aKCJA:
Bakłażany kroimy w plastry wzdłuż, posypujemy solą, odstawiamy na 15 minut. Opłukujemy z soli, układamy na blasze, polewamy oliwą, posypujemy z obu stron bazylią, posypujemy posiekanym czosnkiem.
Pieczemy ok. 40 minut z jednej i 40 minut z drugiej strony w temp. ok. 180 st.
Puree:
Podsmażamy posiekana cebulę i czosnek na maśle.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jak zwykle. Marchewkę szatkujemy ( np. w blenderze). Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody.
Do cebuli i czosnku dodajemy rosół,marchew. Wlewamy sok z pomarańczy. Dosypujemy sól, cukier, pieprz i kurkumę. Dusimy ok 25 minut.
Dodajemy ziemniaki. Blendujemy. Dusimy ok 15 minut do uzyskania gęstego puree.
Bakłażany upieczone podajemy na puree.
Można serwować z plastrem suszonego pomidora, truskawką i bazylią skropionymi octem balsamicznym lub na bogato i kalorycznie - posypane parmezanem / moje ulubione/.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz