Cookie Dough Truffles
by Paula Deen
skład:
1/2 miękkiej kostki masła
3/4 szklanki drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej (dobrej jakości)
3/4 puszki skondensowanego słodzonego mleka
1/2 szklanki posiekanej czekolady z orzechami
1 szklanka drobno posiekanych płatków Cini-Minis
polewa czekoladowa (kilka rozpuszczonych w kąpieli wodnej tabliczek czekolady - białej lub mlecznej) i posiekane orzeszki, migdały, posypka kolorowa - na wierzch
akcja
Ubijamy mikserem cukier z masłem do kremowej konsystencji. Dodajemy ekstrakt. Stopniowo łączymy z mąką i mlekiem. Wsypujemy posiekaną czekoladę i Cini Minis, mieszając. Formujemy praliny. Układamy na pergaminie i chłodzimy w lodówce 1,5-2h.
Czekolady
na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ciepłego garnka z czekoladą
wrzucamy kolejno chłodne praliny i obtaczamy w czekoladzie szybkimi
ruchami, używając małej łyżeczki.
Niezastygniętą czekoladę posypujemy orzechami etc.
* obtaczanie w czekoladzie i obsypywanie nie może trwać wieki, bo praliny mogą się trochę zniekształcić.
Chłodzimy w lodówce do zastygnięcia czekolady.
przepiękne i przepyszne!
OdpowiedzUsuń