Zrobiłam wczoraj, zniknęły dziś. TL mówi, że są genialne.
On uważa także, że ja jestem wspaniała, więc zna się na rzeczy.
Faktycznie
ciasto marchewkowe z tego przepisu jest wzorcowym marchewkowym ciastem,
niezbyt piernikowym, dobrym do eksperymentowania z mąkami i bakaliami.
Dobrej zabawy i smacznego!
Ciasto marchewkowe (na podstawie niezrównanego źródła inspiracji czyli KwestiiSmaku)
/muffiny 12 sztuk lub forma do ciasta 21x21/
2 jaja
140 g cukru (jeśli brązowego to może być więcej)
140 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki (odciśniętej z soku)
50 g posiekanych migdałów
50 gr rodzynek (wcześniej na 10 minut zalane wrzątkiem)
40 g wiórków kokosowych
200 g mąki (100 gr pszennej tortowej i 100 gr żytniej razowej)
1 łyżeczka cynamonu i soli
0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
140 g cukru (jeśli brązowego to może być więcej)
140 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki (odciśniętej z soku)
50 g posiekanych migdałów
50 gr rodzynek (wcześniej na 10 minut zalane wrzątkiem)
40 g wiórków kokosowych
200 g mąki (100 gr pszennej tortowej i 100 gr żytniej razowej)
1 łyżeczka cynamonu i soli
0,5 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier
i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na
wysokich obrotach, dolewam olej.
Do powstałej masy dodaję marchewkę, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe i mieszam.
Dodaję mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszam, nie miksuję.
Do powstałej masy dodaję marchewkę, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe i mieszam.
Dodaję mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszam, nie miksuję.
Nakładam do formy na muffiny.
Piekę przez ok 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Krem:
3łyzki serka mascarpone, 1 czubata łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki miksuję.
Krem ma idealną konsystencję do nabijania szprycy i robienia gadżetów na wierzchu ciasta: różyczek, wzorków i takich tam. A poza tym jest przepyszny!
babeczka wystawia się do słońca. |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz