Przepis zainspirowany "Tartaletkami z porem i brie" z Palce Lizać, odcinek: TARTY
Gorąco polecam tę tartę jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków do
gulaszu, ewentualnie posypaną parmezanem i podaną z sosem pomidorowym.
Genialnie sprawdzi się na proszonym obiedzie - jest sycąca i nie
dominuje tu żaden agresywny smak a konsystencja jest doskonała. Polecam
użycie ziemniaków o żółtym miąższu i lekko słodkawych.
Dodając do tej potrawy więcej przypraw, większą ilość sera o wyrazistym smaku lub boczku wędzonego do duszonych porów, możemy uzyskać samodzielne danie - przekąskę.
Eksperymentujcie!!!
UWAGA: Przepis jest prosty tylko dokładnie opisany - stąd ilość słów :)
Przeczytaj cały i dopiero zacznij szykować tartę. Warto :)
Skład:
Ciasto: 250 gr mąki pszennej (w tym 100 gr razowej), 1 łyżeczka soli, 60 gr masła, 1 jajko, 1 żółtko
Farsz: 2 duże ziemniaki, 2 łyżki masła, 400 gr pora, 150 gr sera brie, 2 jajka, szklanka śmietany 18%lub 22%, pieprz, sól
Ciasto: posiekać najpierw zimne masło z mąką, dodać jaja, sól i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Farsz: Poddusić pory, pokrojone w plasterki, na maśle. Posolić , popieprzyć. (można dodać szczyptę gałki muszkatałowej)
Ziemniaki pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm) ugotować w osolonej wodzie z łyżką octu (nie rozpadną się).
Jaja zmiksować ze śmietaną, posolić, popieprzyć.
Ser brie pokroić w plastry dowolnej grubości, żeby starczyło na całą formę do tarty. Można oczywiście dowolnie dodawać ser... jak kto lubi :)
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, następnie odpowiednią częścią ciasta (tak, żeby brzegi też były wyłożone), nałożyć pory, ziemniaki, brie i zalać masą jajkowo-śmietanową. przykryć resztą ciasta. Wierzch podzurkować (jeśli to koniecznie także w trakcię pieczenia można dziurkować ciasto, bo dziurki zrobione wcześniej będą się zaklejać a wnętrze musi oddychać).
Piec w 180 st. ok 40 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz