Bułeczki razowe ze słonecznikiem, przepis od Liski -uwielbiam je są idealne dla początkujących i smaczne.Na zdjęciach z twarożkiem, jajkiem i rzeżuchą.
Przepis podaję za Autorką.
Razowe bułki ze słonecznikiem, bardzo łatwe
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki wody
10 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki wody
10 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2-3 łyżki pestek słonecznika
Mąkę wymieszać z solą.
2 łyżki oliwy lub oleju
2-3 łyżki pestek słonecznika
Mąkę wymieszać z solą.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich
łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę
zagnieść ciasto.
Dodać 2 łyżki pestek słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przelożyć do
miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na ok 35 minut do
wyrastania.
Następnie:
Uformować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w pestkach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Uformować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w pestkach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wyrośniete bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.
Piec ok. 12-15 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz