ziemniaki:
5 zgrabnych średniej wielkości ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
kilka ząbków czosnku
suszony rozmaryn
grubomielony pieprz i sól
oliwa z oliwek
kawałek masła
Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół (najlepiej jeśli są jeszcze ciepłe).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zgnieciony ale nieobrany czosnek, po 2-3 minutach układamy połówki ziemniaków (najpierw przecięciem do spodu),zwiększamy ogień, wrzucamy rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia (z obu stron, do zrumienienia), wrzucamy kawałek masła. Gdy się rozpuści ziemniaki są gotowe.
Jako przystawka wystarczą ziemniaki przyrządzone według powyższego przepisu, ale jako samodzielne danie polecam podanie ich w wersji z prawdziwkami.
pasta z suszonych grzybów:
2 garście suszonych prawdziwków (lub innych grzybów leśnych)
2 szalotki
oliwa z oliwek
kawałek masła
jasny sos sojowy
świeża natka pietruszki
Grzyby namaczamy i gotujemy z odrobiną soli. Osączamy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki, następnie grzyby, dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę , pieprz i sól. Pod koniec smażenia wrzucamy masło. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na pastę.
Połówki ziemniaków podajemy gorące z pastą grzybową i, wedle uznania, z łyżką kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz