Ciasteczka inkrustowane białą czekoladą*
300 gr mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
250 gr miękkiego masła
220 gr brązowego cukru (najlepiej drobnego)
duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
200-250 gr dobrej białej czekolady (lub ciemnej, lub posiekanych orzechów)
I naczynie - mąką, soda, sól
II - masło utarte z cukrem, na możliwie jednolitą, kremową masę, później jajko, esencja waniliowa.
Łączymy w dużej misce składniki z I i II. Dodajemy posiekaną czekoladę. Masa wyjdzie maślana i lepka. Można dodać, według uznania więcej mąki. Tutaj wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy chcecie ociągnąć. Ciasteczka z przepisu podstawowego są obłędnie słodkie i maślane. Nie wolno się przerażać, że na początku po upieczeniu są miękkie - zastygną i będą chrupiące. Słowo.
Gotową masę warto schłodzić w lodówce, a można też uformować walec, z uprzednio owiniętego folią spożywczą ciasta (tak jak przy formowaniu masła aromatycznego) i go zamrozić - po odwinięciu bez trudu pokroicie walec w równe krążki gotowe do położenia na wyłożonej papierem blaszce. Ewentualnie można rozpłaszczać lekko kulki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok 15 minut.
Dla niektórych tyle masła i cukru to za dużo - można tedy odjąć cukier i dosypać mąkę.Ciasteczka z większą ilością mąki mogą wymagać dłuższego podpieczenia, ale tu tez wszystko zależy od piekarnika.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz