Pin It
Zrobiła ostatnio furorę, kolejna moja propozycja na łososia.
Zapiekanka z grillowanym łososiem, duszonym porem i puree rozmarynowym
1/2 op. ciasta francuskiego
łosoś: mięso z dwóch dzwonek grillowanego łososia:
(przyprawione solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny, zgrillowane na patelni)
por: 1spory por (ok 3/4 bez najtwardszych zielonych części), pieprz zielony świeżo zmielony, sól, 2 łyżki ,śmietanki kremówki
puree:3 średnie ugotowane ziemniaki, kawałek masła, 2 łyżki śmietanki kremówki 30%, pieprz czarny świeżo zmielony, sól, suszony rozmaryn 1/ 2 łyżeczki
Łososia grillujemy, studzimy, usuwamy ości i skórę, a mięso "rwiemy" na małe kawałki.
Pora kroimy w talarki, podsmażamy na maśle, solimy, pieprzymy, podlewamy wodą, a po 10 minutach śmietanką i dusimy do miękkości.
Ziemniaki miksujemy blenderem z masłem, śmietanką i przyprawami.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wysypujemy otrębami, wykładamy ciastem francuski - dno i boki. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut, na 200 st.
Na podpieczone ciasto układamy łososia, pora i przykrywamy puree ziemniaczanym.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż wierzch się zrumieni (ok 20-30 minut)
Posypujemy świeżym szczypiorkiem, ozdabiamy pomidorkami cherry.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz