Pin It
bardzo spoko, i nie taka wege -o -smaku- ekologicznego-kartonu.
polecam.
Pasta z czerwonej fasoli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, drobno pokrojona w kostkę
3 duże ząbki czosnku, posiekane lub starte
1 3/4 szklanki fasoli, wraz z płynem w puszce
1 łyżka koncentratu pomidorowego ( dałam 2 czubate)
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1 limonki
aKCJA:
Rozgrzać olej i usmażyć cebulę i czosnek aż będą miękkie i złociste.
Dodać fasolę i płyn z puszki, mieszając dodać koncentrat i przyprawy. Gotować przez kilka minut.
Dodać sok z limonki do mieszanki fasoli.
Kiedy płyn na patelni prawie odparuje, zdjąć z gazu, ostudzić i zmiksowaź blenderem.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, przesmażyć na patelni.
przepis stąd:
http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/red-kidney-bean-dip-recipe/index.html
Z pewnością zrobię, bo uwielbiam fasolowe pasty. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam! :) Świetne połączenie przypraw - dużo tu daje tak nieoczywisty w tych okolicznościach cynamon! Palce lizać:))
OdpowiedzUsuń