Zawsze świruję przed pieczeniem na proszony obiad. Nawet u Mamy!
Ale teraz mam masę realnej pracy i zaczynam sięgać po proste przepisy. Najważniejsze to mieć dobrej jakości składniki, szczególnie te, które najmniej obrabiamy lub/i są najbardziej wyczuwalne - tutaj masło i rabarbar.
Paj rabarbarowy
/ przepis zmodyfikowany z Food & Friends, nr czerwiec-sierpień 2012/
ciasto:
80 gr masła,
100 gr cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr maki pszennej
1 żółtko
nadzienie:
500 gr rabarbaru w kawałkach
100 gr cukru/ w tym 1 op. waniliowego/
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
akcja:
Zagnieć kruszonkę z ciasta. Wyłóż 2/3 formę, 1/3 zostaw na wierzch.Nastaw piekarnik na temp. 170 st. Podpiekaj spód ok 10 minut Na ciasto wyłóż nadzienie, posyp pozostałą kruszonką. Piecz ok 25 minut.*
uwielbiam polskie paje :) rabarbarowy wymiata :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Jest przepyszny - sam takie często robię - pychotka :)))
OdpowiedzUsuń