Sernik o doskonałej konsystencji. Aksamitny,pyszny, puszysty, ale nie zbyt lekki.
Za receptę na świetną masę serową muszę podziękować Lisce. Korzystałam z tego przepisu:http://whiteplate.blogspot.com/2008/12/sernik-krakowski-z-kratk.html
Klasyczny sernik
/na tortownicę o śr. 18 cm/
Spód:
3 pojedyncze Twixy
14gr x 2 op be-be
25 gr masła roztopionego
garść orzechów arachidowych solonych
Ser:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
Wszystkie składniki spodu miksujemy w blenderze.
Wykładamy formę, także brzegi w miarę możliwości. Wygładzamy. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.
Ser:
Masło utrzeć mikserem, dodając
kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę
wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
Masę wykładamy na spód, pieczemy ok 60 min w temp. 180 st. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz