Rozpływające się w ustach, maślane, słodkie, uzależniające.
skład:
1 łyżka kawy instant (najlepiej espresso) rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku
200 gr masła w temp. pokojowej
1,75 szklanki mąki pszennej
0,25 szkl. mąki ryżowej
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,5 szklanki drobnego brązowego cukru
100 gr = tabliczka ulubionej czekolady (ale bez płynnego nadzienia)
uwaga: moja szklanka ma 250 ml=130 gr mąki pszennej= 190 gr cukru
akcja:
masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy ekstrakt i kawę, miksujemy, dodajemy mąkę, miksujemy, dodajemy posiekaną czekoladę.
odstawiamy na 2 godziny do lodówki
formujemy ciastka, najlepiej o grubości 1 cm.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz