niedziela, 28 lipca 2013

Gravlax wg Jamiego

Pin It
Marynowany łosoś - smakowity, efektowny  - prosty w przygotowaniu.


sKŁAD:

ok 300 gr kawałek surowego, świeżego łososia ze skórą
brązowy cukier
gruboziarnista sól
1 burak
kawałek świeżego chrzanu
pęczek kopru
Schnapps do skropienia (można zastąpić wódką z odrobiną soku z cytryny lub limonki)

aKCJA:

Łososia należy pozbawić ości pęsetą.
Ułożyć w naczyniu ceramicznym skórą do spodu.
Na wierzch posypać solą, cukrem - tak aby cała powierzchnia ryby była pokryta ich cienką warstwą.
Następnie zetrzeć na cienkich oczkach tarki chrzan - już nie tak ortodoksyjnie równomiernie - nie chcemy, żeby łosoś był zbyt chrzanowy.
Pokrywamy powierzchnię ryby warstwą startego buraka i posiekanego kopru.
Teraz skrapiamy Schnappsem lub wódką z cytryną.
Owijamy naczynie szczelnie folią spożywczą, obciążamy łososia równomiernie - np. kamieniem, kilkoma talerzami, nie musi się maksymalnie udusić, ale musi być przygnieciony. 

Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Przed podaniem usuwamy wszystkie dodatki a rybę podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.

Gravadlax krok po kroku od Jamiego Olivera tu:

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz