czwartek, 27 września 2012

Rockefeller's Shortbread

Pin It
Ciastko uzależniające! Nie podawać słodyczoholikom, porzuconym,rzucającym palenie ani kobietom w ciąży bo pochłoną do ostatniego okruszka!
TL mówi, że jagody goji przedłużają życie o 5 min każda, więc chyba nie chcecie mieć długiego grubego życia?!

Normalni ludzie mogą sobie natomiast z przyjemnością szybko i prosto przygotować i zjadać po kawałeczku malutkim srebrnym widelczykiem (jak na zdjęciu zanim zjadłam resztę rękami)


Rockeffeler's Shortbread
Ciastko karmelowe z jagodami goji*
  
Ciasto:
100 gr miękkiego masła
4 łyżki brązowego cukru
125 gr mąki pszennej
40 gr płatków owsianych

Masa karmelowa:
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka 3,2 %

Polewa:
100 gr mlecznej czekolady
2 garstki jagód goji

Akcja:

Masło miksujemy na puszystą (powiedzmy ;) masę z cukrem. Dodajemy mąkę, miksujemy chwilę, dodajemy płatki - blendujemy, żeby wkruszyć płatki w ciasto. Zagniatamy szybko ciasto. Można podsypać trochę mąką, żeby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy do lodówki na 2o minut.
Kwadratową foremkę o boku 20 cm wykładamy papierem lub folią aluminiową, następnie ciastem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 25 minut, aż do zrumienienia. Studzimy.

W rondelku rozpuszczamy składniki masy,mieszamy aż zgęstnieje do konsystencji budyniu, tak żeby jeszcze ciepłą można było wylać na ciasto, ale żeby nie ściekała. Studzimy całkowicie.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę ( w kąpieli wodnej albo nad planikiem ostrożnie) i ciepłą wylewamy na ostudzoną masę.Posypujemy jagodami. Chłodzimy. Kroimy w kostkę lub prostokąty jako większe ciastko. 

PATENT: pokrojone w malutką kostkę ciasteczka można podać w papilotkach. Będą eleganckie i trudniej będzie spałaszować wszystko naraz (chyba, że miłość do słodyczy, porzucenie, brak fajek lub ciąża pozbawiły nas resztek wstydu.. wtedy nic nie pomoże, ale warto dać szansę innym do zachowania twarzy)


*przepis pochodzi z książeczki Jacqueline Bellefontaine Z kuchennej półcezki - Czekolada

3 komentarze :

  1. Patrząc na te zdjęcia poczułam nagły spadek cukru we krwi i nieodpartą ochotę na to ciasto! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym sobie tego nie zrobiła ; )

    Ale zjadłabym gdyby ktoś mi podał.

    OdpowiedzUsuń