Sushi to danie w punkt: pyszne, lekkie, zdrowe, proste w przygotowaniu (o ile nie celujemy w mistrzostwo świata).
Składniki potrzebne do przygotowania maków:
- nori (prasowane algi)
- ryż do sushi
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- cukier brązowy
- pasta wasabi
- marynowany imbir
- ryba: wędzony lub pieczony łosoś, surowe: łosoś, tuńczyk, lub gotowe mrożone zestawy ryb do sushi
krewetki (gotowane lub smażone); ew. paluszki surimi
- dodatki: serek śmietankowy typu Philadelfia, ogórek, kawior, awokado, papryka, ziarna sezamu i inne.
Do przygotowania sushi przyda się mata bambusowa, ale bez niej też sobie poradzicie.
Wszystkie produkty dostępne są w supermarketach na działach z żywnością orientalną (zagraniczną).
W świeże ryby i gotowe zestawy do sushi zaopatruję się w Kuchniach Świata. Wiem, że powiedzą mi szczerze czy ryba jest wystarczająco świeża, aby jeść ją na surowo.
Jak przygotować rolki możecie zobaczyć na filmiku przygotowanym przez DeCare:
Kiedy nabierzecie wprawy w przygotowaniu podstawowej wersji możecie sięgnąć po wyższy stopień wtajemniczenia. Wirtuozi sushi tworzą najprawdziwsze dzieła sztuki, inspirujące, piękne i smakowite. Warto zajrzeć tu: http://sushiekspert.blogspot.com/2009/09/porady-jak-zrobic-sushi-doskonae.html.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz