wtorek, 25 czerwca 2013

Sushi Maki dla początkujących

Pin It
Sushi to danie w punkt: pyszne, lekkie, zdrowe, proste w przygotowaniu (o ile nie celujemy w mistrzostwo świata).

Składniki potrzebne do przygotowania maków:

 - nori (prasowane algi)
 - ryż do sushi
 - sos sojowy
 - ocet ryżowy
 - cukier brązowy
 - pasta wasabi
 - marynowany imbir
 - ryba: wędzony lub pieczony łosoś, surowe: łosoś, tuńczyk, lub gotowe mrożone zestawy ryb do sushi
    krewetki (gotowane lub smażone); ew. paluszki surimi
 - dodatki: serek śmietankowy typu Philadelfia, ogórek, kawior, awokado, papryka, ziarna sezamu i inne.

Do przygotowania sushi przyda się mata bambusowa, ale bez niej też sobie poradzicie.
Wszystkie produkty dostępne są w supermarketach na działach z żywnością orientalną (zagraniczną).
W świeże ryby i gotowe zestawy do sushi zaopatruję się w Kuchniach Świata. Wiem, że powiedzą mi szczerze czy ryba jest wystarczająco świeża, aby jeść ją na surowo.

Jak przygotować rolki możecie zobaczyć na filmiku przygotowanym przez DeCare:

Kiedy nabierzecie wprawy w przygotowaniu podstawowej wersji możecie sięgnąć po wyższy stopień wtajemniczenia. Wirtuozi sushi tworzą najprawdziwsze dzieła sztuki, inspirujące, piękne i smakowite. Warto zajrzeć tu: http://sushiekspert.blogspot.com/2009/09/porady-jak-zrobic-sushi-doskonae.html.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz