Błyskawiczna tarta z bananami*
25 gr masła w temp. pokojowej
90 gr cukru pudru
1 jajo
250 gr mąki
ok 3 bananów
2-3 łyżki brązowego cukru
kilka łyżeczek cynamonu - według uznania
prawdziwa, niezbyt słodka bita śmietana do podania
Masło ubijamy z cukrem w robocie kuchennym, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schładzamy 10 minut w lodówce. Wałkujemy i wykładamy do formy.
Banany kroimy w talarki o grubości 1 cm. Możemy też pokroić je wzdłuż - w tym wydaniu wyglądają jeszcze lepiej.Posypujemy równomiernie cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st ok 40 minut: 20 minut w górnej i 20 w dolnej części piekarnika.
* przepis na podstawowe słodkie ciasto z książki Gordona Ramsaya Ultimate cookery course
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz