Pin It
Moja autorska hybryda, która powstała przez przypadek.
Połączenie smaków francuskiego macaron i amerykańskiego brownie.
Macarownie
skorupki macarownie
waniliowy ganache z białej czekolady
lemon curd z tego przepisu
skorupki macarownie
/składniki na 6 sztuk/
40 gr. zmielonych migdałów (lub orzechów)
65 gr. cukru pudru
40 gr. białek (ok 1,5 białka jaja L)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 gr. cukru
1 łyżka kakao
Piekarnik nastawiamy na 150 st.
Mielone migdały przesiewamy z cukrem pudrem i kakako.
Białka ubijamy na prawie sztywno. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na wysokich obrotach na sztywno.Łączymy białka z migdałami tak aby powstała masa o konsystencji lawy (taki żargon blogów kulinarnych :/) i wyciskamy szprycą kółka o średnicy 3 cm na formę do macarons lub na papier do pieczenia. W tym drugim przypadku warto narysować sobie wcześniej okręgi dla uzyskania równego kształtu ciastek.
Odstawiamy na ok 40 minut do wysuszenia. Sprawdzamy czy już "wyschły" dotykając je lekko suchą reką , jeśli się nie przyklejają - jest ok.
Pieczemy w 150 st. ok 25 minut. Pierwsze 10 w górnej, kolejne 15 w dolej części piekarnika.
Skorupki są gotowe kiedy delikatnie podważone odchodzą od formy.
Odsatwiamy je do całkowitego wystudzenia.
waniliowy ganache z białej czekolady:
W rondelku rozpuszczamy 1 tabliczkę białej czekolady z odrobiną śmietanki 30 % i esencji waniliowej.
Masę studzimy w lodówce co jakiś czas mieszając szpatułką. Po całkowitym ostudzeniu powinna być gęsta ale plastyczna.
Przekładamy macarownie waniliowym ganache z odrobiną lemon curd w środku.
Bardzo oryginalny, ciekawy pomysł. Musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńTen kremik... mmmm ;)
OdpowiedzUsuńboska nazwa <3
OdpowiedzUsuń