Kruche ciasto ze śliwkami
/proporcje na dużą blaszkę 27x37 podaję za Autorką/
500 gr mąki pszennej (używam 1:1 z pszenną graham)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr masła*
1/2 szklanki brązowego cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub 12%)
* jeśli ciasto ma być rzeczywiście kruche użyjcie zimnego masła, jeśli ma być gotowe szybko - użyjcie masła w temp. pokojowej, które łatwo połącz się z resztą składników - ja tak robię i jest ok.
dodatkowo:
ok 1 kg śliwek (najlepiej dojrzałych węgierek)
5-6 łyżek mielonych migdałów
6 łyżek brązowego cukru pudru
Śliwki pestkujemy, dzielimy na połówki, mieszamy z migdałami i cukrem.
Ze składników na ciasto zagniatamy.. ciasto. 1/2 lub 1/3 - w zależności od tego jak bardzo lubimy kruszonkę - odkładamy do lodówki lub zamrażalnika, żeby nadawało się do starcia.
Pozostałym wykładamy formę do pieczeni/ blachę. Na cieście układam połówki śliwek skórkami do spodu oraz całą migdałowo-słodką masę. Ścieramy na grubej tarce pozostałe ciasto.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok 40 minut. Dodatkowe 10 minut możemy dopiec spód.
najlepsze ciasto to ciasto w kolorze fioletu! :-)
OdpowiedzUsuńpełna zgoda, fioletowe nie może źle smakować ;)
Usuń