Bolesny ten fakt nie powstrzymał mnie jednak przed realizowaniem swojej kulinarnej pasji. Na pocieszenie kupiłam sobie Wypasioną Patelnię Grillową Szefa Kuchni ( foto już niedługo). Pogodziłam się jakoś ze strasznym faktem niemożności przygotowywania ukochanych quiche i tart( zawsze można spędzić weekend u siostry w piekarniku).
Ale żeby nie móc upiec ciasta?! Pieczenie ciasta jest atawistycznym odruchem i mechanizmem obronnym i jest absolutnie niezbędne kiedy przyjeżdżają goście albo kiedy pisze się magisterkę!
Kocham sernik prawdziwy, nie znoszę galaretowatego monstrum, które w cukierniach nazywają (bezczelnie!) sernikiem na zimno. Dla wszystkich, którzy rozumieją o czym mowa, poniżej sprawdzony przepis na sernik bez pieczenia, pyszny, efektowny i łatwy do zrobienia.
Jest to lekko zmodyfikowana wersja przepisu Jamiego Olivera na "sernik waniliowy z polewą malinową" z książki "Każdy może gotować".
Podana ilość składników jest odpowiednia do formy o polu ok 500 cm2 (np okrągła o średnicy 23 cm, lub - jak tutaj - prostokąt 23x20 cm)
Spód:
150 g masła, 1 op. (225 g) herbatników Digestive ( bez czekolady), 100 g płatków owsianych
Płatki podgrzewam na suchej patelni, należy je "zrumienić". Ciasteczka Digestive rozkruszyć na miazgę ( ja to robię w moździerzu). Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, lub na patelni, wsypać płatki i ciasteczka, wymieszać aż składniki się połączą.
Wykładamy na lekko posmarowana masłem formę i wyrównujemy na gładko.
Wstawiamy na ok 1h do lodówki.
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (twaróg śmietankowy) , 100 g cukru drobnego kryształu, skórka z jednej pomarańczy, skórka z jednej cytryny, sok z 1/3 cytryny, 200 ml śmietanki kremowej (użyłam Zott - rewelacyjnie się ubija), kilka kropel ekstraktu waniliowego
Do serka dodaję cukier, skórki i sok z cytryny,ekstrakt. Mieszam łyżką na jednolitą masę. Osobno ubijam śmietankę. Dokładam do serka pół porcji śmietany, mieszam i następne pół.Gładką masę śmietankowo-serową wykładam na zimny spód i wstawiam całość na co najmniej 1,5 h do lodówki.
voila'
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz